zaterdag 11 april 2009

Beurs ICT en Overheid (ICT-beurs) en GWS4ALL (Utrecht 21, 22, 23 april 2009)

Dinsdag 21 april 2009 ga ik naar de beurs ICT en Overheid in Utrecht.

Ik ben benieuwd. Ik ga de lezingen van de firma Centric natuurlijk bijwonen. Kijken wat de lange termijn strategie van de leverancier van GWS4ALL gaat inhouden.

Ook ga ik een lezing bijwonen over het fenomeen Mid-office. Ik weet daar gewoonweg niets van af, maar waarschijnlijk krijgt iedereen er mee te maken.

En het laatste onderwerp, waar ik in ben geinteresseerd, gaat over ODF, het open document formaat. Eigenlijk ben ik geïnteresseerd in programma's, die conversie naar ODF voor mij als applicatiebeheerder zouden kunnen vergemakkelijken.

En sowieso hoop ik bekenden tegen te komen, die ik al een tijd niet heb gezien.

Ik heb me laten vertellen, dat ik in de buurt van de Centric-stand moet blijven circuleren om in contact te komen met gelijkgestemde professionals op het gebied van GWS4ALL. Maar wellicht dat ik me eerder bij een patat-tent (Patat met lekkere mayonaise, Jammie !!!!) zal ophouden, of bij de bar. Maar in het kader van een virtuele cursus "Netwerken voor Dummies" zal ik mijn stropdas maar strijken en gelukzalig glimlachend in de buurt van een of andere stand gaan staan. ;-))

Ik zal waarschijnlijk ook een bezoek brengen aan de stand van Planconsult, en/of Cognos. Ik ben ook geïntereseerd in BI-tools (Cognos 8), en eigenlijk ben ik benieuwd of SZW Net een volwaardige concurrent is geworden van GWS4ALL. Dat mag Hans van Gorp of Frank Krijgsman mij dan uitleggen.

Ongeveer in die orde zal ik ook een bezoek brengen aan de stand van Solviteers (het voormalige Baas en Roost).

Een bezoek aan de stand van mijn voormalige werkgever BMC/TMOP zit er ook in, als BMC op de beurs staat. Dat sowieso om wellicht oud-collega's (Rein, Michel ??) weer eens te spreken of een oude divisiemanager (Rudie Kroese) gedag te zeggen (meet and greet). En als het even kan Bestuursvoorzitter Albert Jansen.

Hopelijk staat het consortium WIGO4IT, het samenwerkingsverband van de sociale diensten Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) op de beurs. Ik ben eigenlijk benieuwd naar de persoon van Mart Toet, de grote aanjager van dit project. Zou hij ook achter hun stand staan.

Ik heb begrepen dat het consortium WIGO4IT zich op termijn wil storten op de G27 gemeenten in het land en daardoor direct concurrent wil worden van ons geliefde pakket GWS4ALL.

Concurrentie is goed. Ik ben benieuwd of Socrates ook het pakket zou kunnen zijn voor kleine- en middelgrote gemeentes.

Ik ben benieuwd naar een demonstratie van Socrates versie x. Ik heb in mijn Kooyenga-tijd bij de Haagse sociale dienst gewerkt met Socrates versie x als consulent sociale zaken.

Al met al toch ook een leuke beurs om te bezoeken. Tot ziens op de beurs.

vrijdag 3 april 2009

GWS4all-documentvorming, Doc4all, DAM-module, DKD-berichten in doc4all

Sinds jaar en dag wordt in GWS4ALL de documentvorming in GWS4ALL ingericht in doc4all. Van belang voor de inrichting van sjablonen en bodies is het maken van een gegevensset op maat. Nu is er een "nieuwigheid" bijgekomen voor de verwerking van berichten DKD (Digitaal Klantendossier) in doc4all.

De help-file van GWS4ALL geeft de volgende info :

In het scherm Onderhoud Gegevenssets kunnen gegevenssets worden gemaakt en onderhouden. Er kunnen voorwaarden opgesteld worden aan de in de gegevensset te gebruiken data waardoor het dataverkeer beperkt wordt.
Een gegevensset kan beperkt worden aan de hand van de te gebruiken variabelen of entiteiten. Voor het overnemen van gegevens uit het DKD-berichten verkeer is er een speciaal selectiescherm ontwikkeld.
Dit scherm kan worden geopend via het tabblad 'entiteiten'. Het scherm voor DKD-berichten bevat dezelfde opties als het tabblad entiteiten,namelijk om de gewenste velden te selecteren en om beperkingen te definiëren om zo specifieke gegevens over te houden voor de gegevensset.
Het DKD-berichten scherm is een zogenaamd .NET scherm.
Dit betekent, dat een andere techniek voor dit scherm gebruikt is.
Voor de communicatie van dit scherm met GWS4all is het noodzakelijk dat op het scherm Parameters systeem de .NET inloggegevens worden vastgelegd.

Speciale scherm voor DKD-berichten

Voor het overnemen van gegevens uit het DKD-berichten verkeer is dit speciale scherm ontwikkeld. Dit scherm biedt dezelfde opties als het tabblad entiteiten, namelijk om de gewenste velden te selecteren en om beperkingen te definiëren
om zo specifieke gegevens over te houden voor de gegevensset.
In het scherm staat aan de linkerkant een boomstructuur. Deze structuur geeft het gehele DKD-bericht weer. De manier waarop de boomstructuur is vormgegeven wordt bepaald door de geselecteerde mapping.
De initiële mapping wordt door Centric geleverd.De boomstructuur bestaat uit verschillende mappen. Een map bevat een gegevensgroep. Dit is een set gegevens die bij elkaar horen, bijvoorbeeld cliëntgegevens. Binnen een gegevensgroep kan een andere gegevensgroep gedefinieerd zijn. De gegevensgroep bevat velden. Per veld kan geselecteerd worden of dit veld in een document moet worden opgenomen.
Dit wordt gedaan door voor een veld een vinkje te zetten.Aan de rechterkant kan per gegevensgroep beperkingen worden opgevoerd. Daarnaast kan voor een veld hier de naam worden gewijzigd maar bijvoorbeeld ook een vervangende waarde voor dit veld worden gedefinieerd.

Alle velden in het rechterscherm , die in het linkerscherm zijn aangevinkt, kunnen in brondocumenten (bodies) worden opgenomen.
Alleen de syntax is anders. Huidige traditionele syntax is @veldnaam tabelnaam@
Bijvoorbeeld : @naamszclient@
Bij DKD-berichten is de syntax anders : @logische veldnaam Documentsuffix@
Bijvoorbeeld sofinummer : @sofinr1inhoudxmlszdkdgsddp@
Zowel de logische veldnaam, als de documentsuffix kunnen vervangen worden door een kortere naam. Bijvoorbeeld: @sofinr1dkd@.
U begrijpt. Dit maakt de zaak een stuk boeiender en ingewikkelder bij het ontwerpen van documenten in GWS4ALL.

Dam-module

Doc4all kent bij het maken van gegevenssets ook de zogenaamde DAM-module.
Bij het scherm Onderhoud gegevenssets zit zowaar een tabblad DAM-module.
In deze module zou het mogelijk moeten zijn om gegevenssets te ontwikkelen met behulp van sql-statements.
Zou het niet allemaal eenvoudiger zijn om deze module verder te ontwikkelen, zodat de gebruiker bij het maken van gegevenssets zich kan bedienen van sql-statements ?
Het is maar een wens ter verbetering van het produkt doc4all. Wellicht een toevoeging voor versie 4.2 van doc4all ?

donderdag 2 april 2009

MS ACCESS en GWS4ALL applicatiebeheer

Een aantal jaren geleden werd ik door mijn toenmalige werkgever gedetacheerd bij de gemeente Almere. Daar heb ik samengewerkt met een markante persoonlijkheid, Gino Filipinni.
Inmiddels werkt hij een aantal jaren bij de firma Planconsult als ontwikkelaar.

Gino Filippini was in die tijd al een fervent voorstander van het gebruik van MS ACCESS als tool om GWS4ALL te beheren. Hij had via een ODBC-koppeling Access gekoppeld aan de Oracle-database, maakte al zijn queries in Access en deed verschillende update, delete, insert werkzaamheden in Access, die ik voorheen slechts in sql plus aan mij voorbij zag komen, als een consultant van Centric reparatiewerkzaamheden verrichtte voor GWS4ALL en voor de oracle-database van GWS4All.

Sinds die tijd heb ik geleerd Acess te gebruiken als een tool om "eenvoudig" overzicht te krijgen in de vulling van de tabellen van GWS4ALL, eenvoudige applicatiebeheerwerkzaamheden te verrrichten, die mij anders heel veel typwerk in sql plus had gekost, en bepaalde taken te standaardiseren, die veel tijd en energie kosten.

Op deze manier hou ik ook de nieuwe tabellen bij, als het data-model verandert bij een versie-wisseling van GWS4ALL. Dit natuurlijk als aanvulling van de informatie uit de help-file van GWS4ALL, en de nieuwe catalogs van Impromptu, waardoor de nieuwe join- en contraintsstructuur bekend wordt gemaakt aan applicatiebeheerders.

Met Access wordt de databse van GWS4ALL grafisch in beeld gebracht voor de applicatiebeheerder.

Daarnaast gebruik ik Acess-queries als controle-instrument om de output van mijn Impromptu-queries te controleren.

Ik kan iedere applicatiebeheerder GWS4ALL het gebruik van Access aanbevelen, aangezien het heel veel voordelen heeft voor een applicatiebeheerder om de "vervuiling" in de GWS4ALL-database onder controle te krijgen.

Ook hiervan heb ik verschillende voorbeeld-sjablonen, die ik op basis van kennisdeling, geanonimiseerd, aan collega-applicatiebeheerders ter beschikking kan stellen op verzoek. Mail mij, als je meer wilt weten (thtan@xs4all.nl)